Nederlands (Jeugd) Kampioenschappen baan Afdrukken E-mailadres

De Nederlandse (Jeugd) Kampioenschappen op de baan (buiten baan en indoorsneeuwbaan) vormen het jaarlijkse hoogtepunt van het wedstrijdskiën in Nederland. Het N(J)K Indoor vind plaats in SnowWorld Landgraaf in november. Het N(J)K Baan wordt ieder jaar op een andere baan gehouden in maart.

Aan het N(J)K baan mogen alle licentiehouders uit de startgroepen scholieren t/m senioren die voldoende NSkiV-punten hebben meedoen. In 2 slalom manches wordt fel gestreden om de titel Nederlands Kampioen(e). Voor de jongere startgroepen is er voorafgaand aan het N(J)K de 'SnowStar Baan' wedstrijd.

 

Limieten Snowstar

Deelname voor 6 jaar t/m 11 Jaar (BEN t/m ASP 2). Geen puntenlimiet. ASP 2 uitsluitend voor skiers die niet aan NJK-puntenlimiet voldoen.

 

Limieten N(J)K Baan

Deelname N(J)K voor skiër in de leeftijd van 10 t/m 15 jaar (ASP 2 t/m SCHOL 2). Deelname NK voor 16 jaar en ouder (JSV groep).  

ASP 2: < 300 NSkiV-punten baan*  

SCH 1: < 250 NSkiV-punten baan*  

SCH 2: < 200 NSkiV-punten baan*  

JSV groep: < 200 NSkiV-punten baan*  

ASP 2: < 380 NSkiV sneeuwpunten, < 260 NSkiV baanpunten  

SCH 1: < 330 NSkiV sneeuwpunten, < 230 NSkiV baanpunten  

SCH 2: < 290 NSkiV sneeuwpunten, < 180 NSkiV baanpunten

JSV groep: < 250 FIS-punten*, < 230 NSkiv sneeuwpunten, < 100 NSkiV baanpunten.

* Een stand op de nationale ranglijst baan 2015-2016 of een lijst NSkiV-baanpunten in het verleden. Skiërs die voldoen aan limieten N(J)K sneeuw zijn eveneens startgerechtigd tijdens de 2R@ce, de Kids Cup baan en het N(J)K baan.

 

Aspiranten 1 die op een Kids Cup baan in het seizoen 2015-2016 een top 5-klassering aspiranten overall (aspiranten 1 en 2 samen) behalen, kwalificeren zich voor deelname aan het NJK baan voor Aspiranten 2. 

Of 

Aspiranten 1 die een top 3 'Aspiranten 1' ranking hebben op de nationale ranglijst BAAN, lijst 2 seizoen 2015-2016 kwalificeren zich ook voor deelname aan het NJK baan voor Aspiranten 2. 

 

Limieten N(J)K Indoor

Deelname NJK 8 jaar (ASP 2) t/m 15 jaar (SCHOL 2). Deelname NK vanaf 16 jaar (JSV groep). Geen puntenlimiet.
Deelname aan de kwalificatiewedstrijd (geldend voor NSkiV punten) voorafgaand aan de finale is voor een ieder toegankelijk. Dit geldt voor zowel het NJK als het NK.

Scholieren, de beste 20 skiërs per geslacht kwalificeren zich voor de knock out-ronde van het NJK scholieren.

JSV groep, de beste 20 heren en 16 dames van de kwalificatiewedstrijd kwalificeren zich voor de knock out-ronde van het NK.

In de knock out-ronde (1 run) kwalificeren de beste 10 heren en 8 dames zich voor de finale. Kwalificatie voor deelname categorie scholieren aan NK indoor De beste 15 scholieren per geslacht op de nationale ranglijst jeugd SL 2015-2016 lijst 1 zijn van tevoren gekwalificeerd om deel te nemen aan de kwalificatiewedstrijd van het NK indoor. Scholieren die zich tijdens het NJK indoor bij de beste 5 skiërs (per geslacht) skiën en niet aan de bovengenoemde limiet voldoen, kwalificeren zich eveneens voor deelname aan de kwalificatiewedstrijd NK indoor.