Nationale puntenwedstrijden Afdrukken E-mailadres

De Nederlandse competitie alpineskiën bestaat voor een groot gedeelte uit zogenaamde puntenwedstrijden, zowel op kunstbanen in Nederland als in de sneeuw in Oostenrijk. Een wedstrijddag bestaat uit een race over meerdere manches (twee of drie). Om deel te kunnen nemen aan de wedstrijden heb je een wedstrijdlicentie nodig, deze kun je aanvragen via het plaatselijke wedstrijdsecretariaat (PWS) van de vereniging.

 

Limieten

De Nationale Punten Wedstrijd Baan (NPWB) als de Nationale Punten Wedstrijd Sneeuw (NPWS) zijn toegangelijk voor alle leeftijdscategorieën en er gelden geen puntenlimieten.

 

Materiaalspecificaties:  2015/2016

1. Wedstrijdski’s Reuzenslalom

Tijdens onder auspiciën van de NSkiV georganiseerde reuzenslalomwedstrijden gelden de volgende eisen aan de minimum radius van te gebruiken ski’s:

Scholieren 1: minimum radius van 17 meter
Scholieren 2: minimum radius van 17 meter

Junioren/Senioren/Veteranen: minimum radius van 21 meter

Toevoeging materiaal-eis NK reuzenslalom:

Junioren I en ouder: FIS normering (zie link hieronder)

http://www.fis-ski.com/mm/Document/documentlibrary/AlpineSkiing/04/31/04/Competitionequipment_1314_30.09.2013_clean_Neutral.pdf

 

 

2. Wedstrijdski's Slalom
Voor sneeuwhallen en outdoor sneeuw wedstrijden minimum lengte van slalomski’s:

Aspiranten:  Geen
Scholieren:  minimaal 130 cm
Dames junioren I en ouder, en heren junioren 1:  minimaal 155 cm

Heren junioren 2, senioren en veteranen:  minimaal 165 cm

Hoogte ski-binding-plaat voor alle disciplines en leeftijden: maximaal 50 mm

 

3. Helmen & Gezichtsprotectie

Tijdens onder auspiciën van de NSkiV georganiseerde wedstrijden is het dragen van een wedstrijdskihelm voor alle leeftijdscategorieën verplicht.

Een helm dient vervaardigd te zijn door een fabrikant van wedstrijdskihelmen en bedoeld te zijn voor wedstrijdskiën. Een helm moet gebruikt worden in originele staat zoals door de fabrikant is ontworpen en gefabriceerd.

Helmen met spoilers of andere uitsteeksels, anders dan de originele staat zoals door de fabrikant is ontworpen en gefabriceerd, zijn niet toegestaan. (dus ook geen stickers van een Go Pro camera)

3.1 Beugel
Op het onderdeel slalom is het dragen van een beugel op de helm verplicht voor de leeftijdscategorieën scholieren I en scholieren II. Voor de leeftijdscategorieën vallend onder senioren (categorie junioren I en ouder) geldt een dringend advies om op het onderdeel slalom van een beugel en/of een tanden bitje gebruik te maken.

Een helmbeugel dient vervaardigd te zijn door een fabrikant van wedstrijd skihelmen en bedoeld te zijn voor wedstrijdskiën. De beugel dient op zodanige wijze gemonteerd te zijn dat deze het aangezicht beschermt.

Op de onderdelen reuzenslalom en super-G wordt het dragen van een beugel op de helm afgeraden.

3.2 Op de onderdelen reuzenslalom en super-G wordt het dragen van een beugel op de helm afgeraden.

Helmen met spoilers of andere uitstekels zijn niet toegestaan. Een helm moet aan de buitenkant zijn voorzien van een glad oppervlak.

 

 

4. Rugprotector

Voor het gebruik van een rugprotector geldt een dringend advies vanaf scholieren op de onderdelen reuzenslalom en super-G. De rugprotector dient passend te zijn aan het lichaam van de atleet. Het gebruik van te grote of te kleine rugprotectie wordt sterk afgeraden.

 

 

5.Wedstrijdpak

Het wedstrijdpak dient een functioneel geheel te vormen en bedoeld te zijn voor alpine (wedstrijd)skiën.

 

 

6.Skibinding

Voor het mogen deelnemen aan NSkiV gerelateerde wedstrijden, geldt dat de skibinding over een goed werkende skistopper dient te beschikken.